top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

In 5 dagen leer je in begeleiding van een berggids de do's en don'ts van het alpiene klimmen. In de geweldig mooie regio om de Cique torri en de Falzaregopass genieten we van geweldige dolomietenkalk in een indrukwekkende regio.

De dolomieten staan naast de indrukwekkende rotswanden ook bekend voor de spaarzame en traditionele behaaking. Wie hier wil klimmen moet met cams, nuts zandlopers en pitons kunnen omgaan. In deze stage leer je het trad of alpiene rotsklimmen in dit geweldig gebied!

Daar de focus tijdens deze stage op het leren van de zekeringsaspecten ligt, zijn de routes die we klimmen qua technische moeilijkheidsgraat gematigt. De meeste klimmeters maken we in UIAA IV/IV+ en uitzonderlijk een keer V-. Is de groep gemotiveerd een beetje moeilijker te klimmen, dan zijn er genoeg opties.

Inhoud van deze stage:
- herhaling multi pitch vaardigheden (standplaats, abseilen,..)
- nuts en cams leggen
- pitons beoordelen
- strategiën voor het afzekeren van alpiene routes
- relais/ standplaats maken op eigen materiaal
- route zoeken
- persoonlijke feedback

We verblijven in de regio rond de Falzaregopass niet ver van het bekende Cortina d'Ampezzo en de Tre Cime di Lavaredo. Onze uitvalsbasis is de traditionele berghut Rifugio Cinque Torri. Vanuit hier kunnen we te voet op pad gaan, of met auto of lift op de Falzaregopass routes gaan opzoeken.

Deze stage word begeleid door Jef Verstraeten, een ervaren Berggids met routes t.e.m 8a in sport, 7c alpien, en multi pitch first ascents tot 7b op zijn palmares. Sinds meer als 10 jaar geeft hij stages in het sportklimmen en het alpiene klimmen aan volwassenen en jeugd.

Op het einde van de stage volgt er een persoonlijke beoordeling en krijg je een klimbewijs!

Inklusive

Organisation

Organisation

Prepatory call

Vorbereitender Call

Guiding by IFMGA certified mountain guide

Führung durch IVBV Bergführer

4x night in mountain hut

4x Übernachtung in Berghütte

4x Halbpension

4x half board

Rental gear

2x Duschen in Berghütte

Nicht inklusive

Deine eigene Bergsportversicherung

Reisekosten

Getränke und zusätzliche Verpflegung

Rifugio Cinque Torri

Unterkunft

De Rifugio Cinque Torri, een berghut gelegen in het landschap aan de zuidvoet van de 5 Torri (of torens), is omgeven door adembenemend uitzicht! Vanuit de hut is het maar een paar minuutjes wandelen naar de rotswanden van de Cinque Torri.De hut kan je met de auto bereiken. Overnachting is standaard op de slaapzaal, maar is (voor ongeveer 10,- per nacht) ook in 4-persoonskamers mogelijk. Massimo, kok en zoon van de uitbater, tovert heerlijke traditionele gerechten zoals gerstsoep, knödel en tagliatelle op de tafel.Zoals je het in Italië verwacht, kan je hier genieten van uitstekende Italiaanse wijn en geweldige koffie!

Technische Schwierigkeit
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Kondition
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Unterkunft
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Action
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png

3-5 deelnemers per gids

5
Tage

€ 1410

Mögliches Programm

zie onderaan de pagina

Vorrausetzungen

5b op kop klimmen, ervaring met het multi pitch klimmen

Jef Verstraeten

IVBV Bergführer

Jef Verstraeten

IVBV Bergführer

Begeleiding 
Dag 1 - Sass de Tria

50 hm

50 hm

-

-

vanaf IV UIAA

We ontmoeten elkaar aan de Valparolapass in de late voormiddag. Na een korte kennismaking stappen we in een paar minuutjes naar het sportklimgebied Sass de Tria om meteen met het programma te starten. We herhalen de essentie van het multi pitch klimmen (standplaatsbouwen, afloop, abseilen) om meteen aan de lokale rots en elkaar te acclimatiseren. Nu we ook zeker zijn dat we veilig kunnen multi pitchen, kunnen we eventueel al met de inhoud van deze stage starten. We bekijken hoe cams en nuts werken en oefenen placements nog met de voeten op de bodem. Dit proberen we een paar keer en krijgen telkens feedback. Dan kunnen we meteen al proberen om tijdens het klimmen de cams en nut te leggen. bij deze opdracht zijn de namen van de routes: friends, nuts en totem. Is er nog tijd over, dan kunnen we nog 1of 2 routes sportklimmen vooraleer we via de steile weg naar de Cinque Torri hut rijden. 's Avonds leren we, bij een glaasje wijn, nog iets over het materiaal bij het alpiene klimmen en bekijken we ook het programma van de volgende dagen.
Dag 2 - Torre Latina & Torre Inglese

150 hm

150 hm

2 km

2-3 uur

vanaf IV UIAA

Vandaag klimmen we onze eerste echt alpiene multi pitch. Vooraleer we daarmee beginnen, gaan we nog een keer oefenen in het sportklimgebied op de Torre Latina. We herhalen de inhoud van gisteren en bekwamen ons verder in het zelf afzekeren van alpiene routes. Nu we zeker zijn van onze nieuwe vaardigheden, is het tijd voor de eerste challenge! Nu we zeker zijn van onze nieuwe vaardigheden, is het ook tijd voor de eerste challenge! We klimmen een van de volgende routes: - Oostwand IV-, 55m, Torre Inglese - Torre Quarta Alta/Bassa, IV, max. 90m Bij deze korte routes kunnen we het geleerde nu in de praktijk omzetten. Zo nu en dan zitten er in deze routes ook geboorde haken. Aan een vast touw naast ons worden we door de gids begeleid. Op de top van het beklommen rotstorentje is het tijd voor een foto en een feestelijke snack. Naar deze toppen gaat geen wandelroute, dus moeten we via het touw weer naar beneden. In 1 à 3 keer abseilen, staan we weer op de bodem. Vooraleer we terug naar de hut keren, bekijken we nog even de instap van de route van morgen. Zo hebben we al een polepositie!
Dag 3 - Torre Lucy/ Torre grande

200 hm

200 hm

2 km

4-5 uur

vanaf IV UIAA

We gaan verder met het learning by doing. Vandaag zetten we het geleerde om in praktijk in al iets langere routes. We beklimmen een route van meer dan 100m en oefenen het plaatsen van mobiele zekeringspunten. Dit zijn o.a. de opties vandaag: - Noordwand Torre Lucy, Pompanin IV, 145m - Torre Grande, Via Delle Guide/ Bergführerweg IV+, 135m In deze routes vinden we hier en daar geboorde haken, maar om veilig te zijn moeten we ook ons rack van cams en nuts gebruiken. Na 4 à 5 touwlengtes klimmen, genieten we ten volle van één van de hogere toppen van de Cinque Torri. Ook vandaag moeten we weer abseilen. Wie wil, kan de vingers nog een beetje moe klimmen in sportklimroutes. In de late namiddag plannen we samen de tocht van morgen.
Dag 4 - Kleiner Falzeregoturm, Comici V-, 220m

250 hm

250 hm

2 km

5-6 uur

V- UIAA

De laatste twee stagedagen gaan we stevige tochten maken. Vandaag stappen we in de voetstappen van de beroemde klimmer Emilio Comici. Deze staat bekend voor moeilijke alpiene routes zoals de Comici/Dimai , 500m VII, VI obl., (Boek je gids hiervoor op berggids.be) aan de noordzijde van de Cima Grande 2999m. Voor de route vandaag lopen we een half uurtje aan. Met een lengte van 220m is dit de langste route op ons programma! We vinden hier en daar wel haken, maar moeten ook stevig met cams en nuts aan de slag gaan. 7 touwlengtes telt deze route. Ook tijdens de afdaling hebben we nog een één rappel en een paar kleinere klimpassages. 's Avonds vieren we de fantastische tochten tot nu toe en plannen we onze de laatste dag!
Dag 5 - Hexenstein Südkante IV+, 200m

300 hm

300 hm

2 km

5-6 uur

IV+ UIAA

Voor de laatste keer ontbijten we in de Cinque Torri Hütte. Aansluitend verplaatsen we ons naar de berg namens Hexenstein (heksenrots). Via de Goinger Stollen, een 500m lange tunnel (die nog uit de eerste wereldoorlog stamt) door de berg, stappen we met onze hoofdlampen naar de instap van onze route vandaag. De route op het programma telt maar liefst 8 touwlengtes! Ook in deze route vinden we haken. Toch gaan we weer moeten onze cams en nuts gebruiken om de route compleet af te kunnen zekeren. Tijdens deze tocht zet de gids een stapje terug: vandaag zoek je zelf de weg en klim je zelfstandig. Jullie gids is nabij en coacht doorheen de hele route. Tijdens de afdaling wandelen we langs loopgraven en verdere estanten van het front. Terug op de Valparolapass genieten we van een Italiaans koffietje bij de individuele feedbackgesprekken. Aansluitend nemen we afscheid van elkaar en deze grandioze omgeving.
Mögliches Programm
bottom of page