top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Jij wil een uitdaging in de Alpen?Beklim dan samen met een berggids de hoogste top van Oostenrijk, de Großglockner 3798m en als acclimatisatietocht, de Großvenediger 3666m.

Deze twee vergletsjerde bergen maken deel uit van de Hohe Tauern en zijn daardoor dicht bij elkaar gelegen. We gebruiken de noodzaak voor acclimatisatie om de hoogte top van de bergketen Venedigergruppe en van de provincie Salzburg te beklimmen. De Großvenediger is met zijn trotse 3666m de 4de hoogste berg van Oostenrijk.

Tussen de acclimatisatietocht en de beklimming van de Großglockner, rusten we even een dagje uit en gaan rustig in een klimgebied even het rotsklimmen oefenen. Dit is de laatste voorbereiding voor het avontuur op de Großglockner.

We beklimmen de Großglockner 3798m in twee dagen.
De overnachting in de hoogste hut van Oostenrijk, de Erzherzog-Johann-Hütte op 3454m, zorgt voor het extra beetje avontuur !

Tijdens dit programma worden we de gehele week door dezelfde berggids begeleid. Voor de beklimming naar de top van de Großglockner worden we begeleid door één of twee extra gidsen. Zo kunnen we met maximaal 2 deelnemers per gids comfort en veiligheid bieden.

Inklusive

Organisation

Organisation

Guiding by IFMGA certified mountain guide

Führung durch IVBV Bergführer

2x Übernachtung in Berghütte

3x Hotel stay

3x Übernachtung im Hotel

2x overnight stay in mountain hut

Rental gear

Mietmaterial

2x Taxi transfer Copy

2x Taxi transfer

Nicht inklusive

Deine eigene Bergsportversicherung

Reisekosten

Getränke und zusätzliche Verpflegung

Parken

Tourismustaxe im Hotel

4 Mooie verblijven

Unterkunft

We verblijven op 4 verschillende locaties:
Matreier Tauernhaus 1511m
Neue Prager Hütte 2782m
Lucknerhaus 1918m
Erzherzog-Johann-Hütte 3451m

Technische Schwierigkeit
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Kondition
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Unterkunft
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Action
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png

4-6 deelnemers per gids (1-2 op de Glockner)

6
Tage

€ 1650

Mögliches Programm

Zie onderaan

Vorrausetzungen

Sportieve levenstijl, conditie voor 1200 hoogtemeters stappen

Jef Verstraeten

IVBV Bergführer

Jef Verstraeten

IVBV Bergführer

Begeleiding 
Dag 1 - Kennismaking en gezamenlijk avondeten, materiaalvoordracht

-

-

-

-

-

In de late namiddag ontmoet je jouw gids en de andere deelnemers in het hotel Gasthof Matreier Tauernhaus. Gezellig met een drankje op het terras, stelt iedereen zichzelf en zijn verwachtingen van deze week kort voor. Zo kan de gids waar mogelijk het programma aan jullie wensen aanpassen. Na het gezamelijke avondeten in het hotel, wordt het geleende materiaal uitgedeeld en gecheckt. Aansluitend houden we nog een korte workshop “rugzak pakken”.
Dag 2 - Neue Prager Hütte 2782m, Innerer Kesselkopf 2897m

1200+120 hm

100-220 hm

7-8 km

5-6 uur

Stijle wandelpaden (categorie zwart), puin, rotsplaten

Na een stevig ontbijt starten we de dag met een taxiritje de vallei in. Bij het Innergschlöss 1689m aangekomen, beginnen we meteen aan de aanloop naar de Neue Prager Hütte. Een smalle brug over de gletsjerbeek brengt ons naar een steile wandelweg. Deze verloopt via indrukwekkend terrein langs de Alte Prager Hütte. Als we zin hebben, kunnen we ook via de "Gletscherweg Innergschlöss" naar de hut toe stappen. Deze route is minder steil en verloopt langs twee meertjes: de Salzbodensee op 2138m en het "Auge Gottes" ("het oog van God"), misschien wel het mooiste idyllische plekje van Oost-Tirol. Via een morene en gletsjerplaten stappen we verder naar de hut. Wie wil kan nu nog mee de Innnerer Kesselkopf 2897m beklimmen. We laten voor dit extraatje de rugzak bij de hut en zijn binnen het uur terug. In de namiddag volgen nog een paar oefeningen en bekijken we het materiaal dat we morgen nodig hebben even in detail.
Dag 3 - Großvenediger 3657m

1000 hm

2200 hm

15 km

8-10 uur

Wandelpaden, rots, puin en gletsjer t.e.m. 30°

Daar we vandaag een stevige dag voor de boeg hebben, starten we met een vroeg ontbijt. We stappen onder de rotsgraat "Niederer Zaun" en met het Schlatenkees aan onze linkerzijde naar de 3000m-grens. Hier gaan we de gletsjer op. Via een mooi spoor dat ons tussen de gletsjerspleten door leidt, stappen we nu rustig naar boven. Zo kunnen we aan de dunne lucht en aan de crampons onder onze voeten wennen. Op de top van de 4de hoogste berg van Oostenrijk worden we beloond door een magnifiek 360° uitzicht op de omliggende bergketens. We zien onder andere de Dolomieten met de indrukwekkende Tre Cime di Lavaredo en ook het doel voor eind deze week: de Großglockner! Op weg naar beneden stoppen we nog even in de Neue Prager Hütte voor een kleine versterking en om onze slaapspullen in te laden. Eerst te voet en dan met het taxibusje komen we na een stevige dag weer in het Tauernhaus aan. Om er morgen echt rustig aan tegen te kunnen gaan, rijden we nu nog even naar het Lucknerhaus 1918m. We blijven er twee nachten en vanaf hier stappen we overmorgen ook naar de Großglockner!
Dag 4 - Klimgebied

100 hm

100 hm

2 km

4-6 uur

Wandelpaden & rotsklimmen vanaf III+

Met de hoogtemeters van gisteren nog in de benen, doen we het vandaag een beetje rustiger aan. Als voorbereiding op de beklimming van de Großglockner 3798m oefenen we het rotsklimmen een beetje. Na een rustig en uitgebreid ontbijt verteren we dit nog even vooraleer we naar het Klettergarten Lucknerhaus wandelen. Met meer dan 30 klimroutes tussen de UIAA 3+ en 8- kunnen we ons hier zeker amuseren. In top-rope gezekerd kunnen we ons in alle vrijheid en veiligheid op de beklimming van overmorgen klaarstomen. Lukt het ons hier de gemakkelijkste route met onze bergschoenen te klimmen, dan weten we alvast dat we klimtechnisch het niveau van de beklimming van de Glockner (UIAA II+) aankunnen! Vooraleer we avondeten, pakken we onze rugzak al in en zijn voor morgen. Is de weersvoorspelling voor overmorgen niet goed, kunnen we overwegen alvast vandaag naar de Stüdlhütte of Adlersruhe te stappen. Dan kunnen we ons morgen aan de beklimming van de Glockner wagen!
Dag 5 - Erzherzog Johann Hütte

880 hm+ 670hm

-

2,6 km + 3 km

3 uur + 2-3 uur

rustig wandelen, gletsjer en gemakkelijke rotspassage

De eerste etappe (2,5 à 3 uur) is via mooie wandelwegen naar de Stüdlhütte 2802m. Hier ontmoeten we ook onze ondersteundende gidsen. Samen met het gidsenteam stap je naar de Ködnitzkees Gletscher. Over deze gletsjer en dan een rotsrug trekken we naar de Adlersruhe of Erzherzog-Johann-Hütte op 3451. Hier legt je berggids uit hoe dat alles op deze hoogstgelegen hut van Oostenrijk in elkaar zit en werkt. Na het avondeten bespreek je met jouw gids nog het verloop van de volgende dag.
Dag 6 - Großglockner 3798m

350 hm

350 hm + 670 hm + 880 hm

2,5 km + 3 km 2,6 km

3 uur + 2 uur + 2,5 uur

Gletsjer + Rots II

Na een vroeg ontbijt trekken we onze crampons al aan op het terras voor de hut. We zijn light onderweg, zonder rugzak: je gids draagt graag een drankje in zijn/haar rugzak voor jou/jullie mee. Zo kunnen we echt genieten van de beklimming! Na een korte passage op rots stappen we weer op sneeuw en ijs. Het terrein wordt alsmaar steiler, tot we de rotsen bereiken. Afhankelijk van de omstandigheden/condities klimmen we met of zonder crampons verder. Via gemakkelijke maar impressionante klimpassages, bereiken we eerst de Kleinglockner. Dan dalen we een paar meter en beklimmen we even later het dak van Oostenrijk: de Großglockner met zijn trotse 3798m! We genieten een paar minuten het grandioze uitzicht over het gehele land! Bij goed weer kan men van hieruit zelfs de Dolomieten zien! Nadat we ook deze prestatie met foto’s vastgelegd hebben, dalen we via dezelfde route af. Aan de Adlersruhe rustten we nog even uit en nemen onze rugzakken weer op onze schouders. Aan de Stüdlhutte nemen we afscheid van de hulpgidsen. Een paar uurtjes later nemen we bij het Lucknerhaus afscheid van de oosterijkse bergen en van elkaar.
Mögliches Programm
bottom of page